• Rólunk
 • Kapcsolat
 • En

Új isten született

Elolvasási idő: 14 perc
Elolvasási idő: 14 perc
A digitalizáció, az AI-forradalom, a technológia egyre inkább az életünk részévé válik és olyan „személyiségjegyekkel” rendelkezik, melyeket eddig évezredeken keresztül az ember Istennek tulajdonított. Mindez magával hozza azt is, hogy Isten helyét átveszi vagy átvette már sokak életében a technológia, és a technológia vált az Istenné.

Kell valaki

Az ember a történelem folyamán mindig isteneket alkotott magának. Nem volt olyan időszak az emberiség történetében – ideértve még a leginkább materialista berendezkedésű társadalmakat is –, amikor ne lett volna szükség egy olyan felsőbb hatalomra, istenségre, melyet az emberek vallásos tisztelettel követnek.

Sok evangélista úgy fogalmazza meg ezt a jelenséget, hogy minden emberben ott van egy „isten alakú, betöltésre váró űr”.

Albert Camus francia író és filozófus szerint: „Aki egyedül van, Isten nélkül és parancsoló nélkül, borzalmas annak a mindennapok súlya.” Mivel az ember érzi, hogy élete véges, kiszolgáltatott és célra van szüksége, ezért mindenképpen valami nála hatalmasabb és időn túli létezőt keres.

A történelem folyamán a vallások és hitrendszerek persze óriási versenyben voltak és vannak azért, hogy ezt a szükségletet az emberekben betöltsék. Nyilván ennek motivációja nemcsak a segíteni akarás, hanem az emberek felett történő uralom megszerzése is.

Írásomban egy olyan jelenségre szeretném a figyelmet felhívni, amely egy teljesen új módon tölti be már most is az isten funkcióját az emberek életében. Emiatt aztán egyre kevésbé van szükség arra, hogy megtaláljuk az igazit.

 

Az alábbiakban szeretnék bemutatni öt olyan tulajdonságot, mely egyszerre igaz az élő Istenre és az új istenre is.

Hogy hívják?

„De Mózes azt felelte Istennek: Ha majd elmegyek Izrael fiaihoz, és azt mondom nekik: atyáitok Istene küldött engem hozzátok, és ők megkérdezik tőlem, hogy mi a neve, akkor mit mondjak nekik? Isten ezt felelte Mózesnek: Vagyok, aki vagyok.” (2Mózes 3,13–14)

Hogy hívják az élő Istent? Az élő Istennek nincs neve, míg a hamis isteneket mindig valamilyen névvel ruházzák fel az emberek. Ugyanakkor bármennyire is kerestem nevet ennek az új istennek, nem találtam egy olyat sem, amivel illetni lehetne. Nem mondhatom, hogy Skynet, Mátrix, Alexa, Siri, Netflix vagy Facebook. Nem megfogható, nem körülhatárolható és nem is definiálható. De ahogy haladunk tovább, látni fogjuk, hogy mégiscsak létezik.

Tehát az első dolog, amiben az új isten az élő Istenre hasonlít, az, hogy neki sincs neve. Pedig ha lenne neve, sokkal könnyebb lenne rá hivatkozni, róla beszélni, viszonyulni hozzá.

Látható?

„Ne legyen más istened rajtam kívül! Ne csinálj magadnak semmiféle bálványszobrot azoknak a képmására, amik fent az égben, lent a földön vagy a föld alatt a vízben vannak. Ne imádd és ne tiszteld azokat, mert én, az Úr, a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok!” (2Mózes 20,3–5)

A Biblia Istene már az első parancsolatban egyértelművé teszi, hogy az igaz Isten nem ölthet látható formát. Tehát a bálványisten látható, megfogható, megérinthető, de az élő Isten nem látható, csak a szívünkben érezzük a jelenlétét, és a minket körülvevő természetben a hatását.

Ahogy az élő Isten nem látható, úgy az új istenről sem találunk képet.

Amikor megjelent a tévé, az addig esténként az utcán lévő és beszélgető emberek hirtelen eltűntek az otthonaikban, és már csak a kék villogó fény szűrődött ki az ablakból. Ez volt hatvan éve, és az egész változás fél év alatt lezajlott. Aztán metropoliszok nőnek ki a földből, okosházak, okos-autópályák, okosszántóföldek, és már minden okossá és intelligenssé válik. A sok-sok változás hátterében ez az új isten áll. Az elképesztő mértékű hatást látjuk, de őt magát nem találjuk sehol. Róla tehát eddig azt tudjuk, hogy nincs neve, és nem látható, ahogy az élő Isten sem.

Jelen van?

„…hogy keressék az Istent, hátha kitapinthatják és megtalálhatják, hiszen nincs messzire egyikünktől sem, mert őbenne élünk, mozgunk és vagyunk.” (Apostolok cselekedetei 17,27–28)

A bálványistenek térben és időben könnyen megtalálhatók. Az élő Isten azonban mindenhol jelen van. Nincs messze egyikünktől sem. Az egyik zsoltárban azt olvassuk, hogy egyszerűen nincs hová menni, menekülni előle, mert nincs olyan hely, ami az ember számára elérhető, de az élő Isten ne lenne ott.

De mi a helyzet az új istennel?

A tengeri kábelek, melyeken keresztül az internet segítségével minden összeköttetésre került mindennel, már az egész világot behálózzák. Ugyanez igaz a mobiltelefonra is. Szinte bárhonnan tudunk telefonálni bárhová, akár élő képet is közvetítve. Ma már gyakorlatilag nincs a földnek olyan pontja, ahonnan ne lehetne telefonálni műholdak segítségével is.

Ugyanakkor ma már mi sem megyünk mobiltelefon nélkül sehová. A kertben, a hálószobában, az autóban, a boltban, mindenhol velünk van a telefonunk. Szabályos szorongás, pánik lesz az emberen úrrá, ha nincs térerő vagy internet. Úgy érezzük, elszigetelődtünk, itt a vég, egyedül maradtunk. Veszélyben vagyunk.

Felfogható?

„Hatalmas dolgokat művel kikutathatatlanul, csodás dolgokat megszámlálhatatlanul. Elvonul fölöttem, de nem látom, elsuhan, de nem veszem észre.” (Jób 9,10–11)

Bár szeretjük azt gondolni, hogy az élő Isten megismerhető, de valójában csak minimálisan és töredékesen ismerhető meg az ember által, és csak annyira, amennyit kijelentett magáról. Nem tudjuk felfogni az élő Isten teljességét, gondolatait, szándékait, milyenségét. Annyit látunk belőle, amennyi ki lett jelentve a Fiúban, illetve a próféták és a Szentlélek által. Mi a helyzet az új istennel?

Egy 2018-as adat szerint akkor 33 zettabájtra (10 és utána 21 nulla) becsülték a világban fellelhető adatok mennyiségét. Ez 2020-ra, tehát két év alatt majdnem a duplájára, 59ZB-ra nőtt. 2025-re ez a szám 175ZB lesz. Azt is mondhatnám, hogy az adatok mennyisége kétévente megduplázódik. Ha kiírnánk a világ összes adatát DVD-re (ha még emlékszik az olvasó, mi is az a DVD), és ezeket lerakosgatnánk egymás mellé, 222-szer kerülhetnénk meg a földet csak DVD-vel. Fel lehet ezt fogni? Nem lehet.

Egy másik példával élve, ha egy átlagos internetkapcsolattal szeretnénk ezt az adat- és információmennyiséget letölteni, akkor az pontosan 1,8 milliárd évig tartana. Fel tudjuk fogni? Nem… Még akkor is szükség lenne 81 napra, ha a földön élő összes ember besegítene az adatletöltésbe.

Tehát nem tudjuk a nevét, nem látta senki, nem tudjuk, hol van, és nem tudjuk felfogni. A bálványistenek már rég lemaradtak a versenyben, viszont az új isten még versenyben van az élő Istennel.

Mindentudó?

„Ne beszéljetek oly sokat büszkén, gőgösen, ne hagyja el szátokat kérkedés! Hiszen mindentudó Isten az Úr, és ő teszi mérlegre a tetteket.” (1Sámuel 2,3)

Hadd soroljak fel csak gyorsan 32 dolgot, amit a Facebook tud rólad, persze a lista tetszés szerint folytatható:

 1. Név, becenév, leánykori név, férjezett név stb.
 2. Kor és születésnap
 3. Nemed: férfi, nő, vagy aminek érzed magad
 4. Bőrszín és etnikum, az alapján, hogy mit lájkolsz
 5. Családi állapot és természetesen az évfordulók
 6. Politikai nézetek. Fideszes, nem fideszes, DK-s, passzív ellenálló, kutyapárt stb.
 7. Vallási nézetek. Felekezet, ezen belül is fundamentalista, ökumenikus, türelmes, türelmetlen
 8. Hol laksz
 9. Merre jártál azóta, mióta megvan a Fb-accountod
 10. Mi az anyanyelved, és még milyen nyelveken milyen szinten beszélsz
 11. Milyen múzeumokban jártál, hol ettél, nyaraltál
 12. Milyen a családod – nyitott, csukott, összetartó stb.
 13. Ki a családod, és hány barátod van
 14. Ki volt a családod, és ki volt a barátod – akiket töröltél, és mióta nem azok
 15. Hol dolgozol, és milyen pozícióban, mindez a múltban is természetesen, és körülbelül mennyit keresel
 16. Telefonszámod, korábbi telefonszámaid
 17. E-mail-címed és korábbi e-mail-címeid és az azokhoz tartozó fiókjaid szerte az interneten
 18. Bankkártya-információk
 19. Iskolák, tanfolyamok, végzettségek
 20. Videók és képek a barátaidról és hogy merre jártál, mit csináltál, és hol készültek ezek
 21. Arcfelismerés, így olyan kapcsolataidról is tud, akik nem a kapcsolataid
 22. Minden IP-cím, ahonnan valaha beléptél
 23. Milyen eszközt használsz, használtál
 24. Minden Fb-applikáció, azokat mire és mennyire használtad, hányas pályáig jutottál
 25. Fb-csoportok, ahová csatlakoztál
 26. Emberek, akiket megböktél és visszaböktek
 27. Weboldalak típusa, jellege, amiket meglátogattál
 28. Érdeklődési körök, hobbi, milyen kaját vagy italt szeretsz
 29. Minden lájk, amit valaha nyomtál
 30. Minden keresés, amit valaha kerestél
 31. Minden, amit valaha megosztottál
 32. Minden hirdetés, amire kattintottál

Vajon te oda mernéd adni a telefonodat egy ismeretlennek azért, hogy a fenti információkat megtudja rólad? Nos az új istennél ott van mindez, nemcsak a tiéd és az enyém, hanem több milliárd emberé is.

A mindentudásból pedig ma már nem az eleve elrendelés következik, hanem a valószínűség könyörtelensége. Az algoritmus, a profil egyre pontosabban jósolja meg azt a jövőt, amit még te sem tudsz. De ő igen.

A végtelen mennyiségű adat és azoknak az eredménye végtelen pontosságú tudást eredményezhet. Ki versenyezhetne az új isten mindentudásával? Megtörténik-e a csoda az életedben, hogy minden valószínűség ellenére másképpen cselekszel, mint az a korlátlan mennyiségű információból kiszámítható?

Itt pedig még szó sem esett az Amazonról, a Google-ről, az Instagramról, YouTube-ról, Tik-Tokról, csak a Facebookról.

Nos, úgy tűnik, hogy ezzel az öt isteni tulajdonsággal nagyon is rendelkezik ez az új valami. Nincs neve, nem látta senki, nem tudjuk, hol van, felfoghatatlan és a tudása a végtelenhez közelít.

Talán egy következő részben megvizsgálhatnánk, hogy az új isten hogyan teremt, tartja fenn a világot, visel gondot, hogyan kommunikál és hogyan lép kapcsolatba velünk, hogyan szeret és hogyan véd meg bennünket, hogyan formál és végül hogyan gyűjti össze az emberiséget, és hogyan törli el a nyelvi és kulturális különbségeket.

Mert mindez éppen most zajlik körülöttünk és bennünk.

Mit tehetünk?

„Ha pedig nem elég világos a mi evangéliumunk, csak azok számára nem világos, akik elvesznek. Ezeknek a gondolkodását e világ istene megvakította, mert hitetlenek, és így nem látják meg a Krisztus dicsőségéről szóló evangélium világosságát, aki az Isten képmása.” (2Korinthus 4,3–4)

A tudomány és a hit kapcsolatát évszázadok óta egyfajta kölcsönös gyanakvás, rosszabb esetben elutasítás és gyűlölet jellemzi. Talán régebben még jellemző volt a gyülekezetekben az olyan típusú gondolkodás, amely próbálta megérteni a 666-os szám jelentését, vagy milyen veszélyeket rejt egy chip emberbe történő beültetése. Sok keresztény fogalmazott meg olyan véleményt, hogy a vonalkód gonosz dolog. Ma már csak mosolygunk ezeken.

De hová jutottunk néhány éven belül? Ma már felfogni, értelmezni sem tudjuk, ami a tudományban zajlik, és hogy ennek milyen hatása van az életünkre, hitünkre, istenkeresésünkre. Mi lenne akkor a megoldás, hogy megmaradjunk hitben, az élő Isten mellett, és akarva-akaratlanul ne kövessünk hamis isteneket? Az lenne a megoldás, hogy kiiratkozunk, leiratkozunk, kihúzzuk a konnektort, eldobjuk a telefont, és kiköltözünk egy erdőbe?

Tegyünk különbséget!

Meggyőződésem, az egyetlen, amit tehetünk, amit az igaz keresztények mindig is tettek, hogy megpróbálunk különbséget tenni igaz és hamis között. Hadd próbáljak meg segíteni néhány olyan különbség bemutatásával, amely biztosan fennáll az élő Isten és az új isten között!

Isten nem fejlődik

Isten nem változik, nem fejlődik, mert tökéletes.

Egy olyan isten, amely egyre „jobb”, pontosabb, megbízhatóbb, elérhetőbb, egyre többet nyújt, nem lehet igaz, mert változik. Fontos, hogy haladjunk a korral, de ne relativizáljuk a bibliai igazságokat, mivel az ég és a föld elmúlnak, de Isten beszéde örökre megmarad és nem változik.

Isten önmagában létezik

Az élő Isten az embert jókedvéből, szeretetből teremtette. De ez nem jelenti azt, hogy nem tudna létezni önmagában, a teremtett világtól és az embertől függetlenül. Az élő Istennel való közösség túlmutat a világon megtapasztalható dolgokon. Jézus nem azt kérte az Atyától, hogy vegyen ki bennünket a világból, hanem őrizzen meg bennünket a gonosztól.

Istent hittel kell megragadnunk

Sokan sokféleképpen próbálkoztak modernizálni az élő Istennel való kapcsolatteremtést vagy úgy általában az istentiszteletet. Személy szerint is támogatom, hogy legyen YouTube-közvetítés az istentiszteletről, Facebook-oldal, honlap, hogy minden módon hirdetve legyen az evangélium. De meggyőződésem, hogy akkor, amikor az új isten minden gondolatot, figyelmet elvon és magáénak akar, nem a technológiai vívmányok lesznek azok, amelyek megtartanak bennünket hitben.

Amikor az Emberfia visszajön, talál-e hitet a földön? Kérdezi Jézus. Nem az a kérdés, hogy gyülekezetet vagy digitális tartalmakat talál-e, hanem az, hogy élő hitet fog-e találni. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy a kérdésre igennel tudunk majd felelni, ne hagyjuk el az imádkozást, a Szentlélekkel és az egymással való közösséget, a bibliaolvasást, a gyülekezetbe járást sem!

 

Pataki Dávid

Budaörs, 2024. július 1.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp