• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Keresztkérdés: Kézmosás!

Elolvasási idő: 3 perc
Elolvasási idő: 3 perc
Mostanában mást sem hallunk, mint hogy „Moss kezet”. És ez jelen helyzetben így van jól. A Keresztkérdés most csavart egyet a kézmosós sztorin, és a legősibbet vette elő. Pilátus kezet mos. Kéz kezet mos.

Itt a Kézmosás. Keresztkérdés-klippremier.

Mondhatnánk, hogy a bibliai áthallás nem véletlen. De ez több annál. Inkább vallás. Vallás a Jézushoz, a bűnhöz való viszonyról, a felelősségvállalásról. A négy és fél perces szövegfolyam kézen fog, majd sorról sorra vezet minket, és turnéra indul az ikonikus „neménvoltam”. Műfajilag valahol a rap és slam poetry között mozog, amolyan spoken word Kübler Dani szövegelése. A monológ alatt hallható hangjáték segíti és valahol kicsit oldja a sűrű szövegfolyamot, de épp csak annyira, hogy segítse a fókusz megtartását.

A művészetet régóta foglalkoztatja a tisztálkodás, a kézmosás szimbolikája. Versben, festményeken, szólásmondásokban is visszaköszön a pilátusi „mosom kezeimet”.

A Keresztkérdés új klipjét nézve egy összművészeti kísérlet elevenedik meg előttünk, ahol három karaktert látunk (sárga, magenta, kék) alkotás közben. A klip sztorija szerint alkotás közben mindannyian bekoszolódunk, maga az alkotás végül az alkotóra mutat, de mindig van lehetőség megtisztulásra. A klip Szegeden forgott le, minimál stábbal még a kijárási korlátozás előtt egy kolostorban berendezett co-working irodában és egy tanyán. A rendhagyó vizuális világ minden szempontból a szöveg érvényesülését szolgálja.

„A szöveget másfél éve írtam meg, akkor még fel sem merült, hogy nem csak pilátusi értelemben lesz érdekes kézmosás. Mindenképpen húsvét előtt szerettünk volna bemutatni a dalt, akkor még nem is gondoltuk, hogy ennyire aktuális lesz. Fontos volt, hogy reagáljunk a jelen helyzetre, de az is, hogy ne vegye át az uralmat a tartalom fölött, legyen létjogosultsága a későbbiekben is. A szöveg mellett a teljes stúdiómunkát magunk oldottuk meg, igazi együtt gondolkodás volt. Nekem a klip vége a kedvencem, amikor a három karakter színei összemosódnak és kirajzolódik előttünk a fekete színű víz. A kézmosás lehetősége mindenki előtt nyitva áll, bármilyen színnel is koszolta össze magát” – mondta el Kübler Dani, a Keresztkérdés zenekar frontembere.

A Keresztkérdés egy 2009-ban alakult, hip-hop, soul és funky alapokra építkező popzenekar. A négyszeres Szikra díjas formáció számos klubkoncertet, vidéki fellépést tudhat maga mögött, de fellépett a Papp László Budapest Sportarénában az Ez az a nap rendezvény nyitó zenekaraként, és élőben játszott a BalconyTV erkélyén. 2017-ben az Irie Maffia rapversenyén elért negyedik hely mellett az NKA Hangfoglaló Program támogatásának elnyerésére a legbüszkébbek.

Alkotók:

Rendező: Kovács Péter
Operatőr / Vágás / Utómunka: Nagy Dávid
Díszlet / Art: Balogh Krisztina
Graffiti: Ditrói Barnabás
Szereplők: Mácska Péter, Sásdi Máté
Külön köszönet: Door Office (https://www.facebook.com/dooroffice.hu/), Csősz Dávid
Gyártás: https://studio.nethon.hu/

Szöveg: Kübler Dani
Zene: Háló Balázs, Jámbor Dávid
Mix, master: Jámbor Dávid

És a klip:

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp