• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En
Tür-elem
Tür-elem

Újratölthető Tür-elem

Elolvasási idő: 5 perc
Elolvasási idő: 5 perc
Nagy kincs, ha adott helyzetben rendelkezünk vele, nagyon hiányzik, ha nincs elég belőle. Minden hívő számtalanszor tapasztalja, hogy Isten milyen türelmes vele, mégis sokszor nehéz ugyanezt megélni embertársaink felé.

Kiborít, elegem van, ennyi elég volt, ezt nincs, aki kibírja – ezeket mondjuk, amikor fogytán van, és utána közöljük, hogy: elfogyott a türelmünk. Ha elfogyott, akkor nincs több, de jó lenne ezt a készletet valamikor feltölteni.

Az a tapasztalat, hogy minél nagyobb keretbe sikerül elhelyezni életünk dolgait, annál könnyebb kezelni azokat. A legnagyobb keret: Isten szeretete. Mindig benne leszünk, mindig 100%-ot ad belőle. A másik ilyen keret: nem enged olyan helyzetet, amelyet ne bírnánk ki, sőt, a megoldásról is gondoskodik. A harmadik: semmi felől ne aggódjunk. A „semmi”-ben minden élethelyzet benne van. Olcsó humorral élve: ez nem semmi.

Nézzük, milyen élethelyzetekben használjuk ezt a különleges elemet, és miként lehet feltölteni.

Önmagunk változása

Ez aztán biztosan türelmessé tesz. Egy tapasztalt lelkész azt mondta:

az Úr egyszerre csak két-három területtel foglalkozik az életünkben, s ha ott jól vizsgázunk, akkor jön egy újabb „tantárgy”.

Ha mindent ránk borítana, amiben változnunk kellene, azt nem bírnánk ki. Ő is türelmes, és mi is megtanulunk türelmesnek lenni magunk felé. Persze kegyelem magunk irányába, és szigor mások felé – látni ilyet is, de ez ritka. Ha gerendákkal kell foglalkoznunk, az türelmessé és mások iránt megértővé tesz.

Kisgyerek edzők

A kisgyerekek a legjobb edzők, kiképzők a türelem elsajátításában.

Eleinte nem tud beszélni, de hihetetlen erővel sírni, azt nagyon. 110 decibellel bömböl, amit fél percig lehet halláskárosodás nélkül elviselni. Nyekereg, sír, bömböl, sikít – és egy idő után megszokod. Tágul az elviselőtartályod.

A másodiknál picit még berezonálsz, a harmadiknál és azután ismerősként üdvözlöd. Hangedzett leszel.

Növekvő gyerekek

Összesen 400 ezer kérdést tesz fel, a négyéves kislányok csak abban az évben 100 ezret. Mire beletanul, hogy a papírlapon szép az elefánt, de filccel a tapétán nem, addigra sokat fejlődsz türelmileg.

A kamasz coach

Briliáns képzést kaphatsz tőlük.

Két percen belül beszélsz egy felnőttel és egy nagycsoportos óvodással is, és mindkettő szeretné, ha komolyan vennéd.

Hozza a legképtelenebb ötleteket, ingben megy a fagyba, és hőemelkedéssel bárhova. Mindent jobban tud nálad, jó lesz, ha összeszeded magad. Ahogy egy híres író fogalmazott: „16 éves koromban azt gondoltam, semmire se jó az apám. 20 évesen felfedeztem, hogy mennyit fejlődött az öreg.”

Férj/feleség elemlemerítése

Ő van a legközelebb hozzám, és más, mint én. Nem azért, hogy bosszantson, hanem hogy kiegészítsen. Ehhez idő kell, hogy rájöjjek. Az összetartás kulcsa: a felejtős megbocsátás. Ez sokszor alkalmazandó, és remekül fejleszti a türelmet. Az is, amikor (újra) nem teszi meg, amit szeretnék, és (ismét, még mindig) azt teszi, amit nem szeretnék, vagy úgy mondja, ahogy az nem jó nekem. Az is használ a türelem fejlődésének, ha rájövünk, hogy neki – más felállásban – ugyanazt kell átélnie, amit nekem, amikor elviseli a negatív, még változtatandó szokásaimat, jellemvonásaimat.

A türelemre szükség van a munkatársaid, szomszédaid, rokonaid, vezetőid és beosztottaid felé is. Szép és speciális formái a türelem gyakorlásának az ellenszenves stílusú gyülekezeti társaid.

Visszatérve a tágabb keretre: Isten pont annyi türelmet igénylő helyzetet hoz az életedbe, amennyit – az ő segítségével – kezelni tudsz. Áttételesen a Mester küldi, hogy formáljon általuk.

Még akkor is, ha az ellenség okozza a bajt, ami szívja az energiádat. Fogyhat az erő, de a türelem akkor is kitarthat, ha totál fáradtak vagyunk, és ilyenkor venne igénybe valaki vagy valami.  A gonosz egyik módszere, hogy kifárassza a hívőket. Ezt fel kell ismerni, és elimádkozni magunktól. Az igénybevétel alatt azonban mindig töltsük fel a türelmünket!

És akkor aki kiborul, hálás lesz, ha te nem hisztizel, nem csapkodsz, nem kiabálsz, nem készülsz ki, hanem nyugodt maradsz. Minél eszementebb helyzetben, annál nagyobb erővel adsz jelzést a téged formáló Jézusról.

Mert ő újra és újra tanított, bemutatott, értelmezett, biztatott, erőt adott. A tür-elemet tölti a gyakorlás, a megfelelő idejű imádság és maga a bennünk levő Szentlélek is. Ez kell a szeretethez, mert az nagyon türelmes.

Az ígéretek megvalósulásáig is türelem kell, de a várakozás alatt próbáljunk meg aktívak lenni!

Mert: „ne legyetek restek, hanem kövessétek azokat, akik hit és türelem által öröklik az ígéreteket.” (Zsidók 6,12)

Türelem, fog ez menni nekünk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp