• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En
KÉP cím
KÉP cím

Hogyan szól hozzám Isten egy bibliai történeten keresztül?

Elolvasási idő: 4 perc
Elolvasási idő: 4 perc
A Biblia tele van történetekkel. Családokról, királyokról, harcosokról, tanácsadókról és egyszerű hétköznapi emberekről is olvasunk történeteket. Hisszük, hogy egyik történet sem véletlenül került be a Bibliába, hanem Isten szavaként mindegyiknek lehet üzenete hozzánk.

Az már talán más kérdés, hogy ezt felismerjük-e, meghalljuk-e.

Már gyerekkortól kezdve igyekszünk megismerkedni, illetve megismertetni a bibliai történeteket. A legtöbbször hozzá is tesszük a történet etikai, erkölcsi jelentőségét, tanítását, megtanítjuk azt is, hogy milyen következtetést kell levonni a történetből. De ugyanígy vagyunk ezzel később is, ifjúsági órákon, de az istentiszteleteken az igehirdetésekben is megkapjuk készen a magyarázatot, valaki helyettünk elvégzi az értelmezés munkáját, és tudjuk, hogy a különböző bibliai szakaszokról mit kell gondolnunk. Az már a Szentlélek csodálatos munkája, hogy mégis sajátunknak tudjuk érezni, és ugyanazt a prédikációt hallva a hallgatóság többféle érintést is kaphat.

Azonban amikor egyedül vagyunk otthon, időnként zavarba jövünk a Biblia olvasásakor. Mit jelent az, amit olvasok? Hogyan érthetem meg, hogy mit jelent ez számomra?

Mivel az Isten házában mindig megmondták, hogy mit kell róla gondolni, megmagyarázták számunkra, ez nem jön természetesen, és talán érezhetjük azt, hogy ezt nekünk nem is kell. Majd elmondja a tanító, a lelkész.

A szövegek értelmezésének azonban több szintje is van.

Az írásmagyarázat során a kortörténet, az eredeti nyelvű szöveg, földrajzi ismeretek mind segítenek, hogy megértsük, mit is jelentett a szöveg az elsődleges címzetteknek.

Azonban több ezer év és több ezer km távlatában is van értelme olvasnunk és egyszerű kérdéseket is feltennünk:

  • Melyik rész tetszett legjobban ebben a történetben?
  • Vajon a történet melyik része a legfontosabb számodra?
  • Vajon van-e olyan része a történetnek, amit kihagyhatunk, és mégis megmarad a történet?
  • Vajon én hol vagyok a történetben, vagy a történet melyik része szól rólam?

Amikor 2022 tavaszán találkoztam ezekkel a kérdésekkel, teljesen le voltam nyűgözve.

Akkor már hat év teológiai tanulmányon túl voltam, mégis a kérdések egyszerűsége és lényegre törő képessége magával ragadott. Ekkor ismertem meg a Jerome Berryman által kidolgozott bibliai történetmondási módszert, a Godly Play-t.

Az elnevezést nehéz lenne magyarul jól visszaadni, de a két szó, ami szerepel benne, az egész program fókusza: Isten, az Isten-ember kapcsolatról szóló bibliai történetek, valamint a szemlélődő és belemerülő játék, amely lehetővé teszi a valódi tanulást. Berryman munkássága azt foglalja magában, ami a vallásos nevelésben vagy a hitoktatásban a legizgalmasabb:

Isten megszólít bennünket a Biblia történetein és a lelki megtapasztalásokon keresztül.

Számomra ez egy teljesen új távlatot nyitott meg. Már gyermekkortól kezdve lehetne ülni úgy történetek felett, hogy együtt gondolkozunk rajta, hogy mit tanít számunkra a történet? És valóban. Kortól függetlenül tudunk beszélgetni a történetekről.

Azóta volt olyan tapasztalatom is, hogy gyermekek olyan összefüggéseket mondtak, amelyek nekem nem jutottak volna eszembe, miközben nekik az természetes volt.

Bár a Godly Play módszer már több mint 30 éves, hazánkban mégis csak néhány éve van jelen. Az elmúlt években egyre többen végezték el a szervezet képzését, és közel százan szereztek róla oklevelet. A magyarországi Godly Play összefogása érdekében és a nemzetközi szervezet munkájába való becsatlakozáshoz tavaly létrejött a Godly Play Magyarország Egyesület is. Az egyesület honlapján (godlyplay.hu) és Facebook-oldalán lehet további információkat elérni a módszerről, képzésekről, bemutató alkalmakról.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp